„ТЕЦ Марица изток 2“ обеща да пусне още един блок

В рамките на няколко дни и след държавна намеса топлоцентралата пусна допълнително три мощности

„ТЕЦ Марица изток 2“ обеща да пусне още един блок

Снимка: ТЕЦ Марица изток 2

584 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„ТЕЦ Марица изток 2“ ще пусне в работа от утре още един енергоблок, с което включените в паралел с електроенергийната система енергоблокове стават пет. Останалите три мощности на държавната електроцентрала са в планов ремонт, съобщиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Публикувани са и три търга за продажба на електроенергия, които ще бъдат проведени утре, 10 август – за периода 16 – 22 август за 150 MW и за септември за 150 MW.

От БЕХ изнесоха данни, че в първите 9 дни на август средното дневно потребление на крайните снабдители превишава определеното в решението на КЕВР с 5 984 МВтч. За компенсиране на този преразход НЕК използва повече енергия от централите с дългосрочни договори ТЕЦ „ЕЙ И ЕС-3С Марица Изток 1“(AES) и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ (КГМИ 3), като осигурява пълно натоварване на всички работещи блокове, след осигуряване на задължителния резерв за ЕЕС.

Към момента два от блоковете в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са в годишен планов ремонт, съгласуван между НЕК, КГМИ3 и ЕСО.  Работата на ВЕЦ-овете е съобразена с отпуснатите квоти за изразходване на вода от МОСВ и същото е в рамките на определените лимити.

Подкрепи Economic.bg