Предстои актуализация на бюджета заради коронавируса

Допълнителните разходи се одобряват както от управляващите, така и от опозицията

Предстои актуализация на бюджета заради коронавируса

Снимка: Economic.bg/Архив

2384 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавният бюджет за 2020 г. вероятно ще бъде актуализиран, за да се осигурят допълнителни средства за борба с разпространението на коронавируса. Това стана ясно от изказванията на премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова, които направиха изказвания в рамките на обсъжданията на въвеждането на извънредно положение в страната.

„С една актуализацията на бюджета през следващите дни или през Здравната каса ще бъдат стимулирани тези, които са на първа линия, на техния труд“, каза премиерът Бойко Борисов, визирайки здравните работници. „Към днешна дата, ако се запази спада на потреблението, в края на годината бюджетът няма да се запълни с 3 млрд. лв. Така че актуализацията ще е само на фронта. Това е терористична война в момента. Като смъртност е малка, но усещането у хората и света и тези извънредни мерки носят големи поражения“, каза Борисов.

Корнелия Нинова заяви, че социалистите ще подкрепят една актуализация на бюджета и дори на днешния председателски съвет, състоял се преди гласуването на извънредното положение, опозицията е настояла за такава актуализация.

„Предложихме актуализация, а не да се дават пари на парче с постановления на правителството. След като положим всички усилия да овладеем ситуацията, следва да се насочим към другия проблем - икономическата и социална криза, която предстои. В Европа вече се чувства задаващата се криза. Европа прие пакети от икономически и социални мерки – отлагане наплащане по кредити, помощ с ваучери за гледане на деца вкъщи и т.н. ЕЦБ призова за намаляване на лихвите и данъците. Уви българското правителство няма готовност с такъв пакет мерки“, каза Нинова.

Коментари: 0