Предстои забрана на най-използваните пластмасови продукти

Страната ни трябва да ограничи използването на 8 вида пластмасови изделия, за да намали вредното им въздействие върху околната среда

Предстои забрана на най-използваните пластмасови продукти

Снимка: Unsplash

13302 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Някои от най-използваните еднократни пластмасови продукти в бита ще бъдат забранени за продажба в рамките на Европейския съюз от 3 юли. България, като част от единния пазар, също трябва да въведе европейските изисквания. Страната ни обаче все още не е въвела изискванията на европейската директива в националното законодателство, припомнят от Българската стопанска камара (БСК). Бизнес организацията е провела среща за представяне на Директивата, а участие са взели представители от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), както и заинтересованите браншови организации и предприятия.

До две седмици в рамките на блока ще бъдат забранени за използване пластмасови продукти за еднократна употреба, както и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса. Под ударите на директивата са още риболовните съоръжения, пpибopите зa xpaнeнe (вилици, нoжoвe, лъжици, пpъчици зa xpaнeнe), чинии, cлaмĸи, ĸлeчĸи зa yши, бъpĸaлĸи зa нaпитĸи, пpъчици зa бaлoни и cъдoвe зa xpaнa, изpaбoтeни oт eĸcпaндиpaн пoлиcтиpeн.

Със специална маркировка трябва да бъдат тютюневите изделия с филтри, както и само филтрите, продавани за употреба в комбинация с тютюневи изделия. Същото обозначение ще имат чашите за напитки, мокри кърпички за лична хигиена и битова употреба и дамски превързочни материали.

До 2026 г. количеството на съдове за храна, които се предлагат при консумация на място, или т.нар. “on the go”, трябва да бъде намалено, както и да се предоставя информация на потребителите за вредното въздействие на подобни продукти. Предвижда се възможност клиентите да носят собствени съдове и чаши.

За съдовете за напитки (до 3 л) се въвеждат допълнителни изисквания, свързани с трайното закрепване на капачките им. Въвеждат се и нови цели за разделно събиране на бутилки до 3 л – 77% от 2026 г. и 90% от 2030 г., и цели за рециклирано съдържание – 25% от 2026 г. и 30% от 2030 г.

Предвижда се производителите, които пускат подобни продукти на пазара, да покриват разходите за почистване на замърсяването с отпадъците от тези продукти, както и да заплащат продуктова такса. Задължението за заплащане на продуктова такса влиза в сила от 2025 г., с изключение на тютюневите изделия, за които е от 2023 г.

Забраната ще влезе в сила у нас с приемането на Наредбата, транспонираща Директивата. Това означава, че след датата на Наредбата посоченият тип изделия не следва да бъдат продавани от производители или вносители. Останалите количества, които може да бъдат намерени на пазара, може да бъдат използвани до крайното си изчерпване.

Въвеждането на Директивата в националното законодателство основно ще бъде извършено с нова Наредба, а документът е в процес на съгласуване в МОСВ, след което предстои съгласуване в РГ-20 за съответствие на текстовете на Наредбата с тези на Директивата, а след това - обществено обсъждане (публичен достъп до текстовете) за 30 дни преди внасяне за приемане от Министерския съвет, съобщават от БСК.

Подкрепи Economic.bg