Схемата „60 на 40“ ще подкрепя по-малко фирми

По неофициална информация служебният кабинет ще предложи компаниите да се допускат, ако имат 40% спад на приходите

Схемата „60 на 40“ ще подкрепя по-малко фирми

Снимка: Pixabay

904 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Икономически мерки

Фирмите, които ще могат да се възползват от схемата „60 на 40“ за периода след март 2021 г., ще са по-малко. Причината е, че служебното правителство разработва нов дизайн на мярката за подкрепа на заетостта, по информация на БНР. Вместо досегашните 20%, бизнесът ще трябва да доказва спад на оборота с 40%, ако иска да получи 60% от заплатите и осигуровките.

За фирмите с 30% спад на приходите държавата ще поема 50% от разходите за труд, а останалата половина ще е за сметка на работодателите. Фирмите ще доказват приходите си спрямо съответния месец на 2019 г.

Очаква се новият дизайн на мярката да се обсъжда във вторник, на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда да бъде гласуван на заседание на Министерския съвет.

Синдикатите и работодателите настояваха мярката да се трансформира от „60 на 40“ в „75 на 100“, но за да се случи това, е необходимо да има действащо Народно събрание, което да уреди законов регламент.

Преди две седмици служебният социален министър Гълъб Донев обяви, че от нотифицираните 1.5 млрд. лв., заложени досега за схемата „60 на 40“, са останали неизразходвани само 100 млн. лв. Още тогава той заяви, че ще има корекция на мярката, именно по линия на праговете на допустимост.

Подкрепи Economic.bg