Правителството обяви нови мерки за подкрепа на бизнеса

Служебният кабинет подготвя актуализация на държавния бюджет, която да бъде внесена в първите дни на новия парламент

Правителството обяви нови мерки за подкрепа на бизнеса

Снимка: Красимир Свраков

4994 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономически COVID мерки

Служебното правителство представи нова гаранционна схема, насочена към малкия и средния бизнес в България, която ще минава през кредитиране от търговските банки. Икономическият министър Кирил Петков нарече новата схема „безпрецедентна“, тъй като има споразумение с частните финансови институции, които са длъжни да отпуснат парите за кандидатстващите фирми по тази държавна схема до 10 дни след кандидатстването.

Държавната гаранция, която е на обща стойност 2.5 млрд. лв., ще покрива 50% от риска за търговските банки при отпускането на кредити за фирми и 80% при самоосигуряващите се. Те ще имат право да кандидатстват за 70% от оборота си за 2019 или 2020 г., в зависимост кога е по-голям. Срокът за връщане е 7 години.

„Има огромни средства в банките, но те трудно отиват в засегнатите сектори, като туризма например. Ние предлагаме гаранционна програма от близо 2.5 млрд. лв., с която развързваме ръцете на банките да дадат средствата в посоки, които ще са най-полезни за българската икономиката“, каза Петков. „Нашата цел е да влязат в икономиката максимално бързо.“

Икономическият министър твърди, че заемите ще се отпускат от банките, без те да искат допълнителни обезпечения от кредитополучателите. „Няма да трябва да правят ипотеки. Ако сте истински бизнес, оперирал последните 3 години, ще можете да вземете 70% от приходите си за 2019 или за 2020 г., който е по голям“, каза Петков.

„Така въпреки лимитацията в бюджета, успяхме да убедим толкова голям брой банки да се съгласят. Надяваме се с тези мерки темпът на възстановяване да бъде ускорен и нашите фирми да са конкурентоспособни на европейския пазар“, каза още Петкков.

Министърът на труда и социалната политика обяви, че програмата за запазване на заетостта „60/40“ ще продължи да работи допълнително два месеца, но в рамките на остатъчния нотифициран ресурс, който обаче е само 100 млн. лв. Гълъб Донев обясни, че ако се тръгне в посока формиране на нова програма, тя отново трябва да се прати за одобрение до Европейската комисия, което ще отнеме доста време.

„Към момента са изразходвани малко над 1.4 млрд. лв. Така че с остатъчния ресурс, това което можем да направим, е да продължим мярката с някои корекции в праговете на допустимост“, каза Донев.

Според него българската икономика вече се възстановява, а безработицата е на нивата отпреди кризата. „В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и възстановяване. Тези данни се потвърждават и от нивото на безработицата, която е 5.65% към 2 юни, като на годишна база има намаление с 3%. С това ниво се върнахме в месеците преди кризата. Това ясно показва, че икономиката върви към възстановяване и връщане на нормалните обороти и нормалните нива на заетост“, каза още министърът.

Той също така каза, че служебното правителство работи по нови стимули, така че работодателите и работещите да почувстват солидна подкрепа от страна на държавата , за да осъществяват нормалните си икономическите си активности. „Миналата седмица бяхме в активни преговори със социалните партньори по отношение на анализа на съществуващите сега мерки в подкрепа на бизнеса и заетостта“, добави той.

За целта ще се иска нотификация от Европейския съюз за парите за новите програми „и след техния отговор ще продължим диалога с работодателите и синдикатите“. Целта на новите мерки ще е да подкрепят заетостта в преходния период до възстановяването на икономиката. Очаква се те да действат до края на годината.

Служебният финансов министър Асен Василев заяви, че подготвят актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в първите дни на новото Народно събрание, което ще бъде сформирано след изборите на 11 юли. Според него ремонтът ще е в посока преструктуриране на разходите, но без да се повишава тавана на сега заложените разходи.

„Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета и ще може мерките за подкрепа да са финансово обезпечени, без да натоварваме с допълнителни дългове нашите деца“, каза Василев. Той добави, че в момента се работи в посока повишаване на приходите в хазната и подобряване на ефективността на разходите.

Подкрепи Economic.bg