Премиерът призова партиите да се задействат

Стефан Янев очаква скоро те да подпишат коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила и отговорности

Премиерът призова партиите да се задействат

Снимка: БТА

836 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Очаквам партиите да подпишат коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила и отговорности по отношение на българските граждани и за реализиране на обществения интерес. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев, който сподели наблюденията си от „интензивността на политическия процес“ преди днешното заседание на Министерския съвет.

„Политическите сили в парламента до голяма степен припознаха призивите за диалог, за ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия, припознаха необходимостта за сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на едно сериозно парламентарно мнозинство“, заяви Янев.

Според служебния премиер са възприети посланията за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери - образованието, борбата с корупцията, развитието на икономиката, необходимостта от спешни мерки за борба с демографската криза у нас и необходимостта от повече правомощия на местната власт и финансова децентрализация.

„Всичко това е положително, но е необходимо да кажем, че е време от политическо говорене да се премине към политическо действие“, добави Стефан Янев.

В политическото действие ще проличи отговорността на политическите сили да работят в обществен интерес, ще проличи и мотивацията им, както и дали могат да гарантират на българите, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение.“

Думата „коалиция“ до известна степен е натоварена с негативна конотация, но коалицията е онзи инструмент, който дава ясни правила за взаимодействие, за взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти, каза още Янев.

Подкрепи Economic.bg