През 2017 г. България ще се окаже в хватката на нестабилни процеси

С физическия разгром на Ислямска държава няма да изчезне източникът на тероризма

През 2017 г. България ще се окаже в хватката на нестабилни процеси
3827 ~ 1 мин. четене

През 2017 г. България ще се окаже в хватката на множество нестабилни процеси. Това прогнозира Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Сред тях са все по-нестабилна и хаотична Турция, военното напрежение в черноморския регион, нестабилната Украйна, трусовете при някои държави от Западните Балкани, бежанския поток и тероризмът.

Николов отбеляза, че стабилността на Турция е важна както за целия регион, така и за България. Прогнозите за 2017 г. обаче са в голяма степен негативни. "Стилът на Ердоган да използва борбата срещу тероризма за саморазправа с политическите си противници катализира все повече нестабилност", смята експертът.

Той добавя, че терористичните атаки през 2016 г. са увеличили чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г. Според него евентуални очаквания, че с физическия разгром на терористичната групировка "Ислямска държава" ще изчезне източникът на тероризма, са безпочвени.

Според проф. Нина Дюлгерова от Центъра за стратегически изследвания нестабилността през 2017 г. ще продължи, но ще има и баланс. Тя прогнозира, че световна война няма да има, но ще има локални конфликти. "ЕС през следващите месеци ще има непреодолими проблеми с миграцията, но с опити за национално консолидиране", смята проф. Дюлгерова.

Подкрепи Economic.bg