През годините инвестираме най-много в кадри

Колкото по-малко са бюрократичните пречки, толкова по-успешно ще е развитието на бизнеса, казва Иван Папазов, изпълнителен директор на \"Винпром Пещера\" и \"Мистър Икономика 2014\"

През годините инвестираме най-много в кадри

Снимка: Икономика

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева
Иван Папазов, изпълнителен директор на "Винпром Пещера" и "Мистър Икономика 2014", е сред най-успешните мениджъри в България през последните 17 години. Роден е в Пловдив. Има висше образование и следдипломна квалификация със специалност „Вино и високоалкохолни напитки” от пловдивския университет по хранителни технологии. От 1998 г. е изпълнителен директор на "Винпром Пещера". Под негово ръководство компанията се превръща в лидер на българския пазар на вина и високоалкохолни напитки и се налага като предпочитан производител в над 40 държави по целия свят.

Г-н Папазов, как приемате приза "Мистър Икономика"?

Наградата "Мистър Икономика" е много ценна за мен и за екипа, който през всички тези години е стоял зад мен. Тя е венец на всички наши усилия. Няма универсална формула за успех, иначе икономиката, а и страната нямаше да са в сегашното състояние.

Какви са причините за успеха на компанията?

През всичките тези години "Винпром Пещера" е инвестирал в обучението и развитието на своите специалисти - с възможност да се поставят високи цели и да се следи за тяхното изпълнение. Компанията ни е с високотехнологично оборудване и стои няколко нива над преките си конкуренти в България.

От създаването си насам тя се разви толкова бързо, че имаше периоди на недостиг на кадри. Собствените лозови насаждения и качествените продукти са другият компонент на успеха, защото при нас целият технологичен цикъл от производството на суровината до готовия продукт е затворен и има стриктен контрол. Това ни дава възможност да печелим лоялни клиенти и те да остават верни на нашите продукти.

От какво се нудждае секторът в дългосрочен план, за да се подобри бизнес климатът?

Колкото по-малко са бюрократичните наредби, пречки и разпоредби, толкова по-успешно ще е развитието на бизнеса. Не мога да кажа дали най-добрите бизнесмени ще са и най-добри държавници, тъй като в бизнеса приоритетите, целите и правилата са ясни, а в политиката сме свидетели на много компромиси. Крайно време е на бизнеса да се погледне като на реален партньор.

Какво очаквате в следващата година?

Пожелавам на всички да сме здрави, да не се отчайваме, да вярваме, че сами може да си свършим работата и да не разчитаме на друг, тогава и успехите ще дойдат. Мисля, че в България има уникални възможности за развитие.
Коментари: 0