Президентът дава някои текстове от Закона за здравето на Конституционния съд

Държавният глава все пак подписа указа за обнародване на законопроекта и той ще започне да действа от утре

Президентът дава някои текстове от Закона за здравето на Конституционния съд

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1960 ~ 1 мин. четене

Президентът Румен Радев подписа указа за обнародване на измененията в Закона за здравето, но ще сезира Конституционния съд за текстове, които са в противоречие с Конституцията. Държавният глава обаче не посочва кои точно текстове ще оспори.

Противоречието – че хем подписва промените, но в същото време дава някои от тях на КС, той оправдава с необходимостта „да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи“

Припомняме, че със Закона за здравето, който започва да действа от утре, парламентът на практика премахва извънредното положение като словосъчетание, но противоепидемичните мерки остават. Също така властта си дава възможност сама да определя какви мерки да се взимат занапред, без да е необходимо да се минава през парламента за гласуване.

Липсата на план от страна на Министерски съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби. Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с Основния закон. Мотивите на президента ще бъдат оповестени в следващите дни“, се казва в позиция до медиите, изразена след подписването на указа.

Коментари: 0