Президентът на Германия: Трябва временно да спрем евроинтеграцията

Някои проблеми е по-добре да се решават на национално равнище, смята Йоаким Гаук

Президентът на Германия: Трябва временно да спрем евроинтеграцията
272 ~ 2 мин. четене

Интеграцията на европейските държави в рамките на Европейския съюз трябва да бъде временно прекратена. ЕС трябва да направи пауза и да помисли за по-нататъшните пътища за развитие, основани на нови принципи. Това заяви федералният президент на Германия Йоахим Гаук в интервю във в. Welt am Sonntag.

„Създавайки ЕС, разработихме невероятна концепция, за която предишните поколения са можели само да мечтаят. Но по пътя към по-голямо обединение бяхме малко припрени и не всички граждани можеха или искаха да ни следват”, подчертава Гаук.

„Ще е полезно в бъдеще да решаваме на национално равнище онези проблеми, които могат да бъдат решени именно там”, добави президентът, обявявайки се срещу „десуверенизацията” на европейските държави.

„Редно е да помислим за пауза, през която да обсъдим какви цели да следваме”, смята президентът на Германия, защото „мнозина не успяваха да се движат в крак с нас” (германците, б.р.).

Гаук изтъква, че за мнозина не е лесно да живеят в днешна обединена Европа и в условия на световна глобализация. „Не всеки се чувства гражданин на света. На хората им трябва дом, родина, иска им се да чувстват принадлежността си към нещо”, констатира той. Мнозина страдат заради превръщането на света в единен организъм.

Държавният глава смята, че хората се губят в бързо променящия се свят, което демонстрираха и американците на президентските избори в САЩ. „Единодушието на елита, че светът се развива като едно цяло, потиска много обикновени хора. Те искат да накажат елитите и тръгват не само по пътя на общественото обсъждане”, предупреждава политикът.

Според Гаук, основната задача сега е населението да бъде убедено, че единна Европа твърдо отстоява ценностите на свободата, демокрацията, мира и върховенството на закона.

Германският политик е категоричен, че идеята за европейско единство е жива, но по-нататъшното ускоряване на интеграционните процеси може да сложи кръст на най-амбициозния политически проект на Запада.

Подкрепи Economic.bg