Президентът на Зимбабве се появи публично след ареста

Робърт Мугабе е поставен под домашен арест от военните

Президентът на Зимбабве се появи публично след ареста
Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път на публично място след като бе поставен под домашен арест от военните. 93-годишният лидер присъства на университетска церемония по връчване на дипломи, предадоха световните медии.

В момента Зимбабве е под контрола на военните, които заявиха, че са постигнали "значителен напредък" в разговорите за оттеглянето от власт на най-стария президент в света. Междувременно те арестуваха негови политически съюзници, а други все още се издирват. 

Призивите за оттегляне на Магубе в страната нарастват. За момента военните се опитват да проявяват уважително отношение към държавния глава и продължават да го наричат президент и върховен главнокомандващ. Той даде началото на церемонията, но не изнесе слово.

Националната телевизия и радио оповестиха изявление на военните, в което се казва, че в момента се водят преговори с "върховния главнокомандващ и президент Робърт Магубе" и в най-скоро време ще обявяват резултата пред нацията. В текста се казва още, че има значителен напредък в операциите за "прочистване на обкръжението на президента Магубе от престъпници".

Съпругата на президента Грейс Магубе, за която по-рано бе съобщено, че е напуснала Зимбабве, не е присъствала на церемонията. По-рано през седмицата се появиха съмнения, че тя ще поеме поста на съпруга си, след като той уволни дългогодишния си заместник Емерсън Мнангагва, което доведе и до намесата на военните. Смята се, че следващото правителство в страната ще се оглави именно от него. 
Коментари: 0