Президентът няма да налага вето на пенсионните поправки

Плевнелиев се надява на диалог със заинтересованите страни и постигане на съгласие за пенсионната реформа до края на март

Президентът няма да налага вето на пенсионните поправки
Автор: Стилиян Гребеничарски

Президентът Росен Плевнелиев не възнамерява да наложи вето на скандалните промени в Кодекса за социално осигуряване, бюджета на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, стана ясно след негово изказване в ефира на радио Дарик.

"Вето - не, но управляващите са поели ангажимент да направят дебат с всички заинтересовани страни. За мен като държавен глава е важно да посоча проблема с надеждата, че управляващите са дали срок за дебат и че министър-председателят е поел ангажимент, ако има смислен аргумент, той да промени решението си", коментира държавният глава.

Напомняме, че снощи Парламентът, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и трима от БДЦ, прие поправки в Кодекса за социално осигуряване, според които постъпващите в осигурителната система след 31.12.2014 г. ще имат право да избират дали вноската им в УПФ да бъде пренасочена към НОИ. Този избор, обаче, се предвижда да е еднократен в живота и ако не бъде упражнен в рамките на една година, то се приема, че делът отива в НОИ. До направата на избора, допълнителното задължително осигуряване също се предвижда да се трансферира към държавното обществено осигуряване (ДОО). Възможност за избор ще имат и сега осигуряващите се, родени след 31.12.1959 г., но редът за това се оставя да бъде определен от Министерски съвет.

Срещу промените реагираха от работодателските организации, икономисти, финансисти, неправителствени организации, организации на компании от финансовия сектор, политически сили и други участници в обществения диалог. Върху президентско вето на приетите текстове се залагаха сериозни очаквания и решението е до голяма степен изненадващо, като се има предвид позицията на Плевнелиев преди гласуването в пленарна зала.

В социалната мрежа Facebook набира популярност събитие за понеделник, озаглавено Президентско вето срещу национализацията на пенсиите.

„Трябва да има дебат и да се направи цялостна пенсионна реформа към края на март, който срок определиха управляващите. Ако към 31 март не се направи този дебат, ще имаме много тежка криза на доверието. По отношение на пенсионната реформа съм категоричен. Направете реформа, направете диалог и посочете какво трябва да се направи“, допълни днес президентът.

Той обяви също, че няма да налага вето и върху Закона за държавния бюджет за 2015 г.

Коментари: 0