9 причини да пожелаете новия Android Pie

9 причини да пожелаете новия Android Pie
Най-новата версия на операционната система Android на Google официално бе пусната, като засега достъп до нея имат само потребителите на Pixel телефони (собственост на същата компания). Последният, девет подред, вариант носи името Android Pie. 

Той може да се похвали с много нови функции, някои от които особено привлекателни от потребителска гледна точка. CNET псочва 9 основни причини, заради които човек би поискал „парче пай“. Ето ги и тях: 

1. Свеж нов вид и нотификации 

В новия Android Pie Google дава превес на закръглените ъгли – навсякъде, където може. Естетически погледнато, има и много повече цвят в менюто за настройки. 

Що се отнася до известията, Android вече има преднина пред iOS в тази посока. С Android Pie дупката помежду им дори се задълбочава. Чат приложенията например ще предлагат опции с „умни“ отговори и ще показват повече информация във всяко известие. Става дума за нотификациите в падащото меню на началния екран. 

2. Официален тъмен режим 

Google явно е решила официално да добави опция за тъмен режим. Той е нещо, което потребителите искат от години. 

3. В синхрон с появяващите се прорези

След като iPhone X прокара пътя на тъй наречените прорези в горната част на екрана на смартфона, някои Android устройства също се появиха с такива (Huawei P20. Asus ZenFone 5, OnlePlus 6). Сега Android Pie позволява включването на визия, даваща представа как ще изглежда екрана с такъв прорез. 

4. Полезни инструменти при скийншот

Заснемането на екранна снимка в момента става чрез натискане и задържане на Power бутона и последващ избор на опцията Screenshot. Действа и старият метод за едновременното натискане на Power бутона и този за намаляване на звука. 

С Android Pie идват и нови функции за редактиране. Опциите изскачат още в момента на запазване на кадъра. Те позволяват маркиране, рисуване, изрязване и пр. 

5. Таблото

В него Google имплементира своята програма за благополучие (Wellbeing program), която цели да ограничи зависимостта на хората към мобилните устройства. До нея засега достъп ще има собствениците на Pixel, ъпдейтнали операционната си система до Android 9.0 Pie. 

6. Режим за изключване за допълнителна сигурност 

Google се старае да подобри сигурността на потребителската информация в Android Pie. Повечето мерки обаче са скрити под повърхността. Една от видимите и с просто око обаче е тази за заключване. Включена ли е, тя позволява на човек да деактивира датчика за пръстови отпечатъци или този за гласово разпознаване, връщайки ви към опциите за въвеждане на ПИН или знак. 

7. Навигация с жестове

Android Pie дава възможност за изключване на традиционната навигация с три бутона в операционната система и включването на такава с жестове. Така например чрез обикновено натискане върху средния Home бутон, потребителят се връща към началния екран, чрез плъзгане вдясно – връща назад, а вляво – превключва между приложения, а нагоре – дава опция за преглед на всички текущо отворени апликции.  

8. Завъртане по желание 

Ако Android Pie установи, че устройството е с променена ориентация, то вече ще показва бутон, чрез който човек да обърне в хоризонтален или съответно вертикален режим, само ако иска. 

9. Състояние на батерията

Процентът на енергийна наличност в батерията на смартфона вече ще бъде видим на дисплея и при заключен екран. Това не е новост, предвид че функцията вече присъства в някои от новите телефони на Samsung, Motorola, LG и OnePlus
Коментари: 0