6 причини, които обричат сгъваемите телефони да останат просто каприз

Има куп инженерни предизвикателства пред това те да станат мейнстрийм

6 причини, които обричат сгъваемите телефони да останат просто каприз

Снимка: БТА

4037 ~ 3 мин. четене
След години на слухове за тях, телефоните с огъващи се дисплеи най-сетне започват да се материализират. Преди дни Samsung представи официално своя Galaxy Fold, a още през следващите няколко (на Световния мобилен конгрес в Барселона MWC 2019) се очаква да станем свидетели на още дебюти. 

Червените флагчета обаче са осеяли пътя пред тяхното успешно лансиране сред потребителите, смята Реймънд Уонг от технологичното издание Mashable, който още през 2017 г. прогнозира, че огъващите се телефони няма да пожънат успех. Според него технологията за направата им не готова. „И се, дори без да съм виждал Galaxy Fold лично, съм по-сигурен от всякога, че сгъваемите телефони ще се окажат краткотрайни прищявки”, пише авторът.

Колкото и интригуващи да са тези устройства, има ясни инженерни предизвикателства, които все още не са преодолени, за да може да се каже, че се задава нова ера на мобилните устройства. Решения, които дори Samsung не са осъзнали. 

Ето и какви предизвикателства трябва да преодолеят огъващите се телефони, за да станат мейнстрийм: 

Огъването 

То не трябва да предизвиква никакви видими гънки на екрана. По думите на Уонг тази на Galaxy Fold се забелязва дори от по-далечно разстояние. Според него няма компания, която да предложи решение на този проблем скоро. А с гънка, всеки телефон ще напомня на прототип. 

Устойчивост 

С нагъването идва въпросът за издръжливостта. Пантата на Samsung изглежда добре, но въпросът е колко дълго ще удържи фронта. Същото питане се отнася и за дисплея – след стотици сгъвания и разгъвания, няма ли да започнат да „умират” пикселите му. „Може ли някой от производителите на телефони да гарантира, че пикселите по протежение на екрана ще са добре години наред?”, пита Уонг. 

Софтуерът

Давайки пример с поддръжката на приложения за Andorid таблети, авторът обръща внимание, че ще е още по-трудно разработчиците да бъдат мотивирани да ги оптимизират и за специфични сгъваеми телефони. Те ще трябва да проектират софтуера си за множество различни размери и пропорции на екрана. 

Животът на батерията
 
Съвременните телфони едва наскоро започнаха да се сдобиват с достатъчно големи батерии, позволяващи им да издържат по почти два дни. При огъващите се телефони предизвикателството е отново на дневен ред. Батерията на Galaxy Fold например е 4,380 mAh, което може да изглежда много за нормален телефон, но за 7.3-инчов екран звучи зле. В допълнение, непрестанното сгъване и разгъване също ще „яде” от енергията. 

„Или ще получим по-кратък живот на батерията с по-малки клетки, или създателите на телефони ще натъпчат големи батерии и ще направят сгъваемия телефон още по-дебел”, смята Уонг. 

Дебелината

И с просто око се вижда, че Galaxy Fold е солиден. Въпросът е кой и защо би избрал да си сложи „тухла в панталоните”. Още по-интересно е как и кога биха се сдобили с по-тънки габарити. 

Цената

Samsung Galaxy Fold, който ще се появи на пазара на 26 април тази година, ще струва космическите 1980 долара.

Ако южнокорейската компания смята, че може да сложи цена от близо 2000 долара за сгъваем телефон, почти сигурно е, че Huawei, Oppo и Xiaomi няма да се срамуват да направят същото. Въпреки че са известни с подбиването на пазара на гигантите Samsung и Apple, китайските производители по всяка вероятност също ще заложат на високи цени под претекста на това, че предлагат луксозно изживяване. 

Какъв е шансът сгъваемите телефони да разчупят мнението, че са каприз и да станат масови, ако малцина могат да си ги позволят. 

Подкрепи Economic.bg