Природният газ ще поскъпне с още 10% през октомври

Повишението няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода

Природният газ ще поскъпне с още 10% през октомври

Снимка: КЕВР

Руският природен газ ще поскъпне с малко над 10% през октомври. Това стана ясно на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което се обсъди внесеното заявление на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цената за следващия месец.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 октомври 2020 г. да бъде в размер на 24.84 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е с 10.5% повече спрямо цената за септември, която e 22.46 лв./MWh, което пък беше 20% ръст спрямо цената за август. Поскъпването обаче няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода. 

Новото повишение идва, след като през месец септември Министерството на енергетиката се усъмни във формулата, по която се изчислява цената на газа и нареди да бъде направена проверка. Затова процедурата за утвърждаване на тарифата за септември се забави с 15 дни и се прилагаше със задна дата – от началото на месеца.

На заседанието днес изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че докладът отразява обективно информацията, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 октомври 2020 г. Дружеството допълнително ще представи в КЕВР отчетна информация, обхващаща периода до 30.09.2020 г. включително, за пазарните индекси на европейските газови хъбове и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за месец септември 2020 г.

Павлов заяви, че няма особена промяна при пазарните тенденции, настъпили след внасянето на ценовото заявление на „Булгаргаз“ на 11.09.2020 г.

Причината за новото увеличение е, че цените нa cпoт гaзoвитe пaзapи pacтaт заради възстановяването на икономиките и подготовката за предстоящия зимен сезон.

Окончателното решение за утвърждаване на цена за месец октомври 2020 г., по която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, Комисията ще вземе на закрито заседание на 01.10.2020 г.

Коментари: 0