Природният газ поскъпва рязко през февруари

Причината са високите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари

Природният газ поскъпва рязко през февруари

Снимка: Pixabay

1800 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева
Цена на газа

Цената на природния газ в България се покачва значително през февруари, става ясно от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). И въпреки че прогнозите на „Булгаргаз“ в началото на миналия месеца бяха за ръст от около 7.5%, днес регулаторът утвърди с 12.8% по-висока цена на газа за този месец спрямо януари.

От 1 февруари 2021 г. синьото гориво ще се продава на снабдителите и клиентите за 30.39 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец януари 2021 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26.93 лв./MWh. 

Засега промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, но ако тенденцията на ръст продължи в близките месеци може да се наложи вдигане на цените.

Припомняме, че според последните промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия цената на парното вече се променя веднъж годишно с изключение на случаите, при които има разлики от над 15% нагоре или надолу в цената на руския газ. Определената от КЕВР средна цена на природния газ е 31.58 лв. и цената на топлинната енергия може да се повиши извънредно, aĸo пpиpoдният гaз пocĸъпнe c пoвeчe oт 15% нaд вeчe oпpeдeлeнaтa мy cpeднa гoдиншнa цeнa дo 1 юли 2021 г.

От КЕВР обосновават увеличената цена на природния газ за февруари с нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За периода 1.12.2020-27.01.2021 г. те са се увеличили с 45% в резултат на високото търсене. Все пак спрямо борсовите стойности цената за България остава по-ниска, тъй като в нея вече се калкулира азерският газ, който влиза в страната от началото на 2021 г. и чиято цена зависи от петролните деривати и излиза по-евтино. 

Според директора на „Булгаргаз“ Николай Павлов цените за българските потребители ще бъдат с 15-20 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от газовото хранилище в Чирен, количества по договора за доставки с ООО "Газпром экспорт" и по договора за доставка на азерски газ.

Подкрепи Economic.bg