Приватизация на пристанища и жп в Гърция

Властите в Атина потвърдиха продължаващото раздържавяване

Приватизация на пристанища и жп в Гърция
204 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Гърция удължава до юни намиращите се в ход приватизационни конкурси за пристанищата Пирея и Солун, а също и за железопътния оператор ОСЕ. Удължаването на срока на конкурсите е било поискано от заместник финансовия министър Надя Валавани, която отговаря за гръцката агенция за приватизация, предаде БТА. 

След победата на предсрочните парламентарни избори на 25 януари гръцката радикална левица Сириза обяви, че ще спре всички приватизационни сделки и ще премахне фонда за управление на държавното имущество. Изявления в тази насока бяха направени от редица членове на кабинета. Анонсирано бе, че се спира и продажбата на контролния пакет акции на пристанище Пирея, част от което бе дадено на концесия за 35 г. на китайския гигант Коско. 

В отговор на въпрос за приватизацията финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че "стартиралите законови тръжни процедури ще продължат". „В правителството няма догматици и държавата възнамерява да продължи всички приватизационни процедури, които вече са започнали и които са в интерес на обществото и създават перспективи за постъпления особено в тези сектори на иконмиката, в които държавата не може да инвестира.“, допълни той. 

За покупката на контролния пакет акции на Солунското пристанище претендират осем компании, в това число "Руските държавни железници", а също компании от Европа, Япония, Филипините и Турция.

Сред кандидатите за гръцката жп компания ОСЕ бе и руската компания за обслужване на релсовия транспорт РОСКО, отбелязва ТАСС.

Коментари: 0