Приватизират петролната индустрия в Мексико

Очакваните приходи са над 44 млрд. долара

Приватизират петролната индустрия в Мексико

Мексиканските власти обявиха плановете си за най-доходоносната и амбициозна продажба на петролни полета след падането на ограниченията за инвестиции в „черно злато“. По този начин 100% от петролната индустрия в страната ще премине в частни ръце.

Мексиканското правителство ще продаде на търг 10 полета за проучване и добив на петрол през следващата година, намиращи се в дълбоките води на Мексиканския залив, съобщава Bloomberg. Всяко поле ще изисква инвестиция от $4,4 млрд. долара през срока на договора, което прави общо 44 млрд. долара,  заяви заместник-министърът на енергетиката Лудрес Мелгар. Участниците в търга, който ще се проведе през втората половина на следващата година, трябва да имат предишен опит в дълбоководното проучване, като концесиите ще са за срок от 35 до 50 години, каза тя.

"Една от основните цели на енергийната реформа е възползването от националните богатства, намерени в дълбоки води", посочи министърът на енергетиката Педро Хоакин Колдуел. "Започваме процес по включване на компании, които имат капитал и технологии, необходими за проучване и производство на петрол и газ от дълбоките води на океана."

Чрез конституционна реформа наскоро Мексико отвори своя досега строго регламентиран енергиен пазар. Целта е привличане на свежи пари и специализирано ноу-хау в страната. Държавната енергийна компания Pemex не успя в продължение на десетилетия да инвестира в модерни технологии и ноу-хау, смятат експерти.

Държавната петролна компания Pemex, която осигурява една трета от финансовите постъпления на държавата, отчита постоянен спад на производството си след рекордните 3,4 млн. барела на ден през 2004 г. През първото тримесечие на тази година производството ѝ достигна 2,3 млн. барела на ден.

От 2004 до 2013 г. производството на суров петрол в страната намаля с 25%. През 2012 пък средното дневно производство достигна едва 2,9 млн. барела – най-ниското равнище в последните близо 25 години.

Коментари: 0