Продължават полицейските протести в цялата страна

Не е ясно как ще продължат действията им

Продължават полицейските протести в цялата страна

Снимка: Стоян Йотов

Въпреки изявлението на премиера Бойко Борисов днес, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпващите служители, протестите на служители от сектор „Сигурност” продължават в цялата страна. Служителите протестират и заради мизерните условия на работа, които имат. Не е ясно как ще продължи протестът и дали ще се стигне до блокиране на улици в София, пише БНР.

В момента полицаи продължават да се събират на Орлов мост. Около 12.30 часа на Орлов мост се образува отново спонтанен протест. Днес униформените по обяд блокираха и пунктове „Кулата” и „Илинден–Ексохи”. Те са там, за да изразят несъгласието си с реформата на финансовия министър Владислав Горанов, която според тях се прави на тъмно без разговор със социалните партньори. Синдикатите ще определят какви ще са бъдещите им действия.

Над 100 служители от Югозападна България са подали молби за напускане през последните дни. От синдикати на служителите в затворите в България също подготвят протести. Служители на бургаския затвор също излязоха, за да изразят недоволството си. Около 50 надзиратели блокираха главната улица „Индустриална" пред затвора в Бургас в 9.00 часа сутринта и предизвикаха огромни задръствания. Движението беше освободено 10 минути по-късно, а надзирателите обявиха, че ще се включат в протестното шествие на МВР следобед, предава БТВ.

„Аз не искам да се подиграват с моя труд, с моята униформа и с моята работа", каза надзирателят Валентин Мартинов.

„Като обикновен работник пак ще изкарвам някъде 700 лева, пак ще ги взимам същите пари, но ще си бъда вечер вкъщи, ще си бъда по празниците вкъщи, няма да ме викат по всяко едно време ела, че има ситуация", обясни надзирателят Васил Василев.

„Още малко като поровят в „кошера" на сигурността ще стане още по-зле сигурно. Оставки? И да поискаме, какво ще се промени, начинът на управление трябва да се промени, не е въпрос на личност тук", коментира надзирателят Генади Тенев.

Припомняме, че според решението днес, полицаите, които вече са назначени на трудов договор, ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР. Намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите. Порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева, каза още Костов.

Единственият текст от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата.

Коментари: 0