Продажбите на дребно в САЩ през май разбиха всички рекорди

Дрехите и аксесоарите водят ръста на потреблението

Продажбите на дребно в САЩ през май разбиха всички рекорди

Снимка: БТА

Продажбите на дребно в САЩ през май разбиха високите очаквания, след като потребителите се освободиха от притесненията си заради блокировките и отново започнаха да пазаруват. Показателят отбелязва месечен ръст от 17.7%, включително продажбите на храни, съобщава CNBC.

Това е най-високият месечен ръст, отчитан изобщо, с лекота надмина предишния рекорд от октомври 2001 г. и надхвърли очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, за 8% покачване.

Само продажби на дребно (без храни) са с 16.8% по-големи отпреди месец, повече от двойно над очакванията и компенсирайки целия спад от 16.4% от предходния месец. 

Магазините за дрехи и аксесоари отчитат най-голям процентен ръст при оборота - 188%, докато продажбите на спортни стоки, хоби, музикални инструменти и магазини за книги се покачват с 88.2%.

Добрите статистически данни бързо повлияха на Уолстрийт, като фючърсите на Dow отскочиха при отварянето с над 900 пункта.

Президентът Доналд Тръмп побърза да изрази задоволството си от новините, туитвайки: „изглежда е ГОЛЯМ ДЕН ЗА АКЦИИТЕ И РАБОТНИТЕ МЕСТА!“, въпреки че днес няма новини относно заетостта.

Но въпреки този месечен рекорд икономиката все още компенсира загубените позиции от кризата.

Общите продажби са намалели с 6.1% в сравнение с преди година, но икономистите все още очакват през второто тримесечие да бъде отчетен най-големия годишен ръст на БВП, който САЩ някога са имали.
Коментари: 0