Ангелкова се надява на летен сезон до октомври

Първите чартъри пристигат на 26-ти юни с туристи от Амстердам

Ангелкова се надява на летен сезон до октомври

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Първите чартърни полети за лято 2020 г. ще пристигнат на 26 юни на летището в Бургас с туристи от Германия. Общо 10 600 чартърни полета са заявени от края на юни до края на септември на Летище Бургас и 6400 за същия период на варненския аеропорт. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг в Министерството на туризма, като уточни, че заявените чартъри са с 35% по-малко в сравнение със същия период на година по-рано.

По думи ѝ държавната субсидия от 35 евро на седалка за чартърните полети към България се приема много позитивно от големите туристически агенции и това може да помогне за удължаване на сезона до месец октомври.

 „От следващата седмица започва постепенно раздвижване на разписанието на полетите към България. Има позитивна нагласа към пазара в България и това до голяма степен е свързано със субсидията от 35 евро, която отпуска държавата. Това дава възможност за удължаване на летния сезон до края на октомври. Но в средата на юли ще можем да кажем колко и от какви пазари ще има полети през октомври“, каза Николина Ангелкова.

С чартърните полети, които стартират през следващата седмица ще пристигнат туристи от Нидерлания, Германия, Полша и Чехия. По думите на Ангелкова в момента се очаква и решение от страна на Европейския съюз по повод правилата за влизане на граждани от трети страни като Русия, Украйна, Молдова и Турция, които са сред основните туристи по Българското Черноморие.

Коментари: 0