Проект на \"Фьосталпине\" за 5 млн. лева със сертификат за инвеститор А клас

Компанията ще открие 52 работни места в нова производствена база и склад

Проект на \
316 ~ 2 мин. четене
„фьосталпине ФАЕ София” получи сертификат за инвеститор А клас за за инвестиционен проект „Конкурентно развитие”, който е на стойност 5.017 млн. лв. и предвижда разкриването на 52 нови работни места. В рамките на проекта върху площ от 300 кв. м. ще бъде изградена нова сграда за производство и складиране на материали и готова продукция в София.

„Инвестицията на „фьосталпине ФАЕ София” ООД е показател, че нашите усилия да направим бизнес средата за инвестиции прозрачна и стабилна дават резултат“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при връчването на сертификата.

„Инвестиционните ни намерения за разширяване на складово-производствената база, в подкрепа на които е издаден и сертификат клас „А“, са свързани с перспективите за по-нататъшно развитие на релсовия транспорт в България и инвестициите за интегриране на българските железопътни мрежи в европейските транспортни системи“. Това каза Симеон Евтимов, управител на компанията по време на връчването на сертификата. Той подчерта, че освен прякото насърчаване на инвестициите от страна на Министерство на икономиката, на което компанията се радва, от голямо значение ще бъде и косвеният ефект от правителствената подкрепа за приоритетни инвестиции в железопътния транспорт.

„фьосталпине ФАЕ София” ООД е основен доставчик на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, като доставя компоненти за железопътната инфраструктура, поддръжката и разширяването на железопътни трасета. Основният му предмет на дейност е производство и търговия на железопътни стрелки, резервни части, материали за железопътно горно строителство, както и тяхната обработка, ремонт и поддръжка. Дружеството е създадено през 1997 г. в гр. София като приемник на българско предприятие създадено през 1956 г. в гр. София, произвеждащо компоненти за железопътен транспорт по технология предоставена от групата VAE (voestalpine). От 2005 г. компанията има създаден собствен дизайнерски отдел.

Собственици на капитала на „фьосталпине ФАЕ София” ООД са австрийската компания voestalpine VAE GmbH с 51% дял и държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) с дял от 49%.

voestalpine VAE GmbH, гр. Линц, Австрия, e световен лидер в производството на компоненти за железопътната инфраструктура, поддръжка и разширяване на железопътни трасета.

Към момента компанията е водещ доставчик на българския пазар и осъществява износ към страните от Централна и Източна Европа, както и към Саудитска Арабия.

Австрийското дружество е част от групата voestalpine - световен производител на специални стомани с приложение в автомобилната, авиационната и железопътната промишлености, в машиностроенето, битовата техника, както и в петролната и газовата индустрии, чиито акции се търгуват на Виенската фондова борса от 1995 г. Групата разполага с 500 обекта в над 50 страни на 5 континента, като броят на заетите достига 48 000.
Подкрепи Economic.bg