Проф. Атанас Герджиков остава за втори мандат ректор на Софийския университет

Той предвижда 60% увеличение на основните заплати във ВУЗ-а

Проф. Атанас Герджиков остава за втори мандат ректор на Софийския университет

Снимка: Economic.bg

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Атанас Герджиков беше избран за втори мандат с 254 гласа от 358 членове на Общото събрание, предаде БНТ.

По-рано днес той представи платформата си за новия четиригодишен мандат. В нея се предвижда увеличаване на заплатите със 60 на сто и привличане на още чуждестранни студенти, тъй като след 10-и клас ще отпадат ученици и българските студенти ще намаляват.

Проф. Герджиков обещава още диалогичност, повишаване на качеството на образованието и интернационализацията му.

Софийският университет ще подготви и своя Стратегия за развитие подобна на подготвяната от просветното министерство. Финансово стабилизиране и достойно място на СУ сред европейските университети, обеща още ректорът. Той е издигнат за второ мандат от ОС на ФКНФ.

Заплатите на работещите в СУ "Св. Климент Охридски" са скочили средно от 1119 на 1713 лева, отчете първия си зандат професорът. Процентно най- много са се повишили средствата за асистентите. 

Изплатени са и задълженията към НАП и Столичната община. Освен това ректорът посочи, че университетът е с най-много първи места по отделните професионални направления според Рейтинговата система. В световните рейтингови статистики пък е между 800-о и 1000-о място.

Студентите са намалели с около 2700 души заради демографската криза, отчете още ректорът. В момента те са 20 616 души.

Стана ясно и че в момента Алма матер няма главен мениджър, за какъвто настояваше Общото събрание при избора преди 4 години. Отчетът за четирите години беше приет с мнозинство.
Коментари: 0