Произвеждаме над 60% от термосензорите за коли в света

Майкрософт няма такъв пазарен дял в операционните системи, разказва проф. Георги Тодоров

Произвеждаме над 60% от термосензорите за коли в света

Снимка: Стоян Йотов

България произвежда над 60% от световното производство на термосензори за коли. Голяма част от тях се правят от специалисти от Техническия университет, които си партнират с водещи компании от автомобилния бранш. 

Термосензорите се произвеждат в Ботевград, а компанията за момента е монополист на пазара, разказва деканът на Машинно-техническия факултет на Техническия университет проф. Георги Тодоров пред БНР. По думите му дори Майкрософт нямат такъв пазарен дял в операционните системи. 

Всяка кола има между 15 и 20 термосензора и ако един от тях излезе от строя, спира работата на целия автомобил. 

Днешната автомобилна промишленост е по-различна от тази, която сме свикнали да възприемаме, че в един завод се случват всички процеси от развитието на автомобила до производство и накрая на вратата на завода се появяват нови автомобили, допълва проф. Тодоров.

В съвременния свят центровете, където се произвеждат автомобилите и продуктите, са на различни места. Някои големи световни компании вече оперират в България, като произвеждат компоненти за автомобилния сектор с голяма добавена стойност, което е много важно, тъй като за да бъдем модерна държава, трябва да работим онова, което има добавена стойност, а именно инженерите, коментира още той. 
Коментари: 0