Прокуратурата определи като „отчайваща“ ситуацията с пешеходните пътеки

Оказва се, че има масово съответствие на пешеходните пътеки от трите типа с нормативните изисквания

Прокуратурата определи като „отчайваща“ ситуацията с пешеходните пътеки
1328 ~ 2 мин. четене
„Отчайваща“. Така главният прокурор Сотир Цацаров определи ситуацията с пешеходните пътеки в България. Прокуратурата започна проверка на маркировките и обозначенията за пресичане на 27 декември, като целта бе да се установи съответствието на пешеходните пътеки от трите типа с нормативните изисквания.

Оказва се, че има масово съответствие на пешеходните пътеки от трите типа с нормативните изисквания. На брифинг днес той обяви, че са проверени 14 хил. пешеходни пътеки, като такава инспекция се прави за пръв път.

„Например, два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация“, коментира главният прокурор. Той допълни, че не приема и не насърчава споделената отговорност на институциите да размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и ръководената от него.

„Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места“, каза още Цацаров.

Той напомни на МВР, че трябва да използва всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да задължи стопаните на пътя – Агенция „Пътна инфраструктура“ и общините, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 г.

Той определи списъка с областите, в които са регистрирани най-много нарушения като „срамен“.

„Системни нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково“, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който също участва в брифинга.

„За да не се размива отговорността пред вас сме министерствата, които отговарят за тази дейност, но липсват общините. Те не са тук, защото не са институции. В 28 области са проверени общо 13 981 пешеходни пътеки. Минаваме по трите вида – двете зебри 8.1 и 8.2 и повдигнати. Има неправилно маркиране – или маркировката не е изпълнена правилно, или е износена. Южна България се представя доста зле. Неправилното разположение на пътеките е 18% - в Перник, Стара Загора, Варна. При 53% разстоянието е нарушено - между две пътеки има по-малко от 250 м. В София-град сигнализацията също е нарушена – 5000 липсващи знаци. Най-много обаче са в Бургас“, коментира Радев.

Той подчерта, че  неправилното разстояние между пътеките е много опасно, защото колите не намаляват толкова бързо за 250 м и става опасно за пешеходците.
Подкрепи Economic.bg