Прокуратурата ще разследва председателя на антикорупционнатa комисия

Прокуратурата ще разследва председателя на антикорупционнатa комисия
1576 ~ 2 мин. четене
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на недвижимите имоти на Пламен Георгиев, председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Той обяви, че излиза в отпуск и ще съдейства на разследването.

Прокуратурата ще проверява и на сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването и от съпругата на Лозан Панов – Председател на Върховния касационен съд, става ясно още от прессъобщение до медиите.

Малко след това премиерът Бойко Борисов препоръча на Пламен Георгиев или да подаде оставка, или да излезе в отпуск докато тече разследването срещу него. От Антикорупционната комисия излязоха веднага със съобщение, в което се посочва, че Георгиев ще съдейства на разследването и излиза в отпуск.

Разследванията идват след разразилия се скандал, станал известен като „апартаментгейт”. В окото на бурята попаднаха висши представители на властта, за които стана ясно, че са купили имоти на твърде евтини цени. В резултат на това оставките си подадоха Цетан Цветанов (като депутат, като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред), Цецка Цачева (като правосъден министър) и зам.-министърът на спорта и кумица на Цветанов Ваня Петкова, както и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

През последните дни в медийното пространство се появиха и публикации, уличаващи Пламен Георгиев в невярно деклариране на имотното му състояние. Според твърденията той е ипотекирал тераса – над 100 кв.м, със сауна и барбекю, и тя била вписана в нотариален акт. Георгиев обаче настоява, че терасата не е негова собственост, а обща част в кооперацията, и погрешно била вписана. Шефът на КПКОНПИ смята, че това е компроматна атака срещу него.

"С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти. Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. Работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество беше високо оценена в докладите на Европейската комисия от нашите европейски партньори. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания. С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата", се казва в изявление на Пламен Георгиев.
Коментари: 0