Готови са още 6.5 км от магистрала „Струма“

С новата отсечка се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища

Готови са още 6.5 км от магистрала „Струма“
6350 ~ 2 мин. четене

Нови 6.5-километра от магистрала "Струма" пуснаха днес в присъствието на премиера Бойко Борисов, който инспектира завършения участък от лот 3.1 между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел "Железница" на АМ "Струма". 

С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища. Новата отсечка ще улесни трафика на движение за пътуващите към и от Гърция при предстоящите три почивни дни и преди началото на активния летен сезон. 

В 6.5-километровата отсечка са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста и един надлез. Намерените археологически ценности при строителството ще могат да бъдат разглеждани от пътуващите. На мястото ще се изградят алеи, паркинги, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки.

Премиерът Борисов благодари за разбирането от страна на археолозите за това, че археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени от трасето. „Ако не бяхме намерили общ език, това нямаше да стане. А сега за една минута минаваш отсечката", каза Бойко Борисов. 


Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени. Прогнозната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е над 1.2 млн. лв. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.

„Тук българите трябва да си дадат сметка - дали да дадем няколко милиарда за 14 км. отсечка, или да има магистрала от Видин до Струма. Считам, че е разумно да седнат и еколози, и инженери да се разберат", подчерта още премиерът Борисов.

Коментари: 0