Путин смекчи пенсионната реформа

След протестите на руснаците възрастта за пенсиониране на жените ще нарасне само с 5 г.

Путин смекчи пенсионната реформа
Руският президент Владимир Путин обяви смекчаване на пенсионната реформа в страната след яростни протести и спад в рейтинга му, съобщава Би Би Си.

Днес Путин обяви, че пенсионната възраст за жените ще бъде увеличена от 55 на 60, вместо на 63 години. Но петгодишно увеличение за мъжете до 65 години ще остане.

Руският президент отбеляза, че населението в трудоспособна възраст в страната се свива, което прави промените съществени и необходими.

Профсъюзите пък предупредиха, че мнозина няма да живеят достатъчно дълго, за да получат пенсия.

Руските мъже имат продължителност на живота 66 години, а за жените тя е  77 г., твърди Световната здравна организация.

След обявяването на реформата подкрепата за Путин е спаднала до 64% от 80%, според проучване на ВЦИОМ.

Путин каза, че мерките за повишаване на пенсионната възраст за мъжете и жените се бавят от години и това забавяне рискува да доведе до инфлация и увеличаване на бедността. Допълнително отлагане би застрашило стабилността и сигурността на руското общество, каза той.

"Тенденциите, които виждаме днес в областта на производителността и демографията на работната сила, означават, че няма време за губене", обяви президентът, цитиран от руските държавни медии.

"Решенията ни трябва да бъдат справедливи и добре балансирани", добави той.

Освен това Путин предложи с три години да бъде намален трудовият стаж, даващ право на предсрочно пенсиониране - съответно до 37 години за жените и до 42 години за мъжете, уточнява ТАСС.

Повишението на пенсионната възраст няма да засегне работниците във вредни производства, както и коренните народи на север, предлага държавният глава. Сред предложенията му е и да се увеличи двойно от 2019 година помощта за безработица за лица в предпенсионна възраст.
Коментари: 0