Първата снимка на Земята от космоса е направена с нацистка ракета

Американците тестват напредналата германска ракетна технология през 1946 г. по доста остарял начин

Първата снимка на Земята от космоса е направена с нацистка ракета

Снимка: Twenty20

2867 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

 

Преди седемдесет и пет години учени от ракетния полигон White Sands в Ню Мексико изстреляха камера върху нацистка балистична ракета V-2. И така бе направена първата снимка на Земята от космоса.

На 24 октомври 1946 г. ракетата излита на височина от около 65 мили (104 км), точно над приетото за начало на космическото пространство, а 35-милиметрова филмова камера прави снимка на всяка секунда и половина. След това ракетата заедно с камерата тръгва обратно надолу, удряйки се в земята с повече от 340 мили в час (547 км/ч) и давайки на човечеството достъп до първото по рода си изображение на Земята от космоса.

За 1946 г. това беше изумително постижение“, каза пред специализирания сайт Inverse Майкъл Нойфелд, старши куратор в отдела по история на космоса в Националния музей на въздуха и космоса в САЩ. „Това беше новина.“

Камерата е поставена в специална стоманена касета, което ѝ позволява да остане непокътната въпреки удара със земята.

„Това развълнува силно учените“, каза Фред Рули, военнослужещ по това време, който е изпратен да извлече филма, в интервю за Air & Space от 2006 г.

Въпреки значителната височина, от която ракетата пада, на камерата ѝ е липсвал само един обектив, каза за Inverse почетният куратор на Националния музей на въздуха и космоса Дейвид ДеВоркин.

Когато учените най-накрая видяха новото изображение, проектирано на екран, „те просто полудяха“, според Air and Space.

Това чувство на еуфория идва от факта, че американската армия дори е нямала парашути, които по принцип са били необходими за нацистките ракети и произвеждани в Германия, и не са можели да гарантират, че полезният товар на ракетата ще се върне безопасно.

Така че това, което направиха на ранните V-2, по същество бе да поставят нещата в бронирани корпуси и да се надяват, че ще оцелеят, когато ракетата бъде разбита в земята с няколкостотин мили в час“, каза Нойфелд пред Inverse.

За тяхно щастие бронираните кожуси са проработили и сега разполагаме с интригуваща част от историята.

Подкрепи Economic.bg