Работата от вкъщи е все по-привлекателна и мнозина искат да я запазят

Проучване в САЩ показва тенденциите сред служителите

Работата от вкъщи е все по-привлекателна и мнозина искат да я запазят

Снимка: Pixabay

Пандемията COVID-19 принуди милиони американци да работят от вкъщи. Но когато всичко свърши, много хора вероятно ще се замислят, че „пътуването“ от кухнята до хола може да не е толкова лошо. Проучване на CNBC и Change Research в Щатите показва, че 42% от анкетираните в цялата страна работят от дома си, докато преди пандемията делът им е бил само 9%. Според проучването останалите 58% продължават да ходят до офиса.

След като икономиката се отвори отново, 24% от анкетираните казват, че биха искали да работят изцяло или повече от дома си в сравнение с преди, докато 55% планират да се върнат в офиса, а 20% не са сигурни.

Увеличението на стотици хиляди или дори милиони хора, които преминават към дистанционна работа, би имало сериозни последствия в широката икономика. Например, ако предприятията решат да спестят пари, като наемат или купят по-малко търговски офис площи, тъй като по-голям процент от служителите им работят от дома, това може да доведе до стотици милиони долари загуби за строители и разработчици.

Данните показват също голяма разлика между нивата на доходите в способността за работа от дома. От хората, които печелят под 50 000 долара годишно, само 24% работят у дома. В средния диапазон, от 50 000 до 100 000 долара, делът им скача на 36%, а за тези, които правят над 100 000 долара – 46% могат да работят от дома си.

Проучването в САЩ показва и друг тренд – мнозинството, или 60% от работниците, съобщават, че са по-продуктивни, отколкото като работят от офиса.

Времето, спестено от пътуване до офиса всички прекарват различно, но много респонденти заявяват, че го „инвестират“ във време със семейството си (47%), в хоби (33%), в почивка (44%) или в сън (36%). 28% обаче заявиха, че това е възможност да се свърши още малко работа.

Коментари: 0