Работата по газовия хъб „Балкан“ официално започва

Стойността на подписания днес договор е на обща стойност 2.33 млн. лв.

Работата по газовия хъб „Балкан“ официално започва
1892 ~ 1 мин. четене
Държавата подписа договора за изготвяне на предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“. Проектът е сред основните приоритети на това правителство и подкрепен от Европейската комисия. Целта на газоразпределителния център е да помогне за повишаването на енергийната сигурност както в България, така и в целия регион на Югоизточна Европа.

Предпроектното проучване трябва да оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, да определи точния бизнес модел за неговото реализиране, да даде възможност за финализиране на  регулаторната рамка и структура за неговото финансиране. В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена и пътна карта за реализацията на проекта.

Припомняме, че миналата година Европейската комисия одобри финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920.5 хил. евро (половината от предвидената обща стойност) по Механизма за свързване на Европа.

Стойността на подписания днес договор е на обща стойност 2.33 млн. лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избран българо-швейцарският консорциум ДЗЗД „АФ-ЕМГ Консулт“. В срок от 40 календарни дни след подписване на договора, консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни.
Подкрепи Economic.bg