Радев: Дано приоритетите ни към Македония да не са само прегръдки

Македонският президент Георге Иванов разкритикува Бойко Борисов, че заема страна и отказва диалог

Радев: Дано приоритетите ни към Македония да не са само прегръдки
Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат само до прегръдки. Така българският президент Румен Радев на пресконференция коментира отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с държавния глава на Македония Георге Иванов.

„Правителството трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, и с опозицията”, каза още Радев.

Македонският президент също не се въздържа да разкритикува решението на Борисов. „Той е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си”, каза Иванов.

По-рано днес от Министерския съвет съобщиха, че Борисов отказва срещата си с македонския президент Георге Иванов, която беше планирана за утре сутрин. Причината за отказа е поведението на Георге Иванов вчера по отношение на постигнатото споразумение за името в спора между Гърция и Македония. Вчера срещата между македонския президент, премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров продължи само 2 минути. След срещата в остро обръщение към нацията македонският президент Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. Според Иванов, всичко, което е свято за Македония е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също е отказала среща с Георге Иванов. „Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Репубкиа Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос”, гласи позицията на Министерството на външните работи.
Коментари: 0