Райският остров на Халкидики

Амулиани се намира между Ситония и Атон

Райският остров на Халкидики

Снимка: Божидара Иванова

Автор: Божидара Иванова

Амулиани е единственият населен остров в Халкидики. Той се намира в северната част на залива между Ситония и Атон. До него се стига с ферибот, който се движи на около един час от Трипити. Пътуването до острова е около 15 минути, а цената на билета - 2,10 евро.

Островът може да предложи на туристите всичко, от което се нуждаят за една спокойна почивка - магазини, таверни, барчета и невероятно чисти плажове.

Вечер мястото е красиво за разходка. На острова живеят около 600 души, но през лятото броят им значително се увеличава заради потока от туристи.

Амулиани разполага с изключително красиви плажове с кристално чиста вода. До някои от тях може да се стигне само с лодка или туристическо корабче.

Такива например са островите Дрения, които са любимо място за туристите на острова. Те не са населени, но имат плитки води и ситен пясък.

На единия можете да видите стадо овце и множество чайки. Мястото е изключително подходящо за къпане и спокойна почивка.

По-големият остров разполага с оживен плаж, ресторант и бийч бар, в които можете да хапнете и да се любувате на красотата на морето.

Много лодки, яхти и малки корабчета всеки ден пускат котва и плажуват на този райски плаж.

Разнообразието от плажове е сред плюсовете, заради които туристите избират Амулиани за почивка. Едно от най-популярните места на острова е плажът Аликес. Той е изключително оживен - на него има къмпинг и няколко заведения.

Карагаци е малко плажче, разположено в залив, до което може да се стигне с кола.

Мястото е много спокойно, а гледката - изключително красива. На този плаж има само една каравана, от която туристите могат да си купят нещо за хапване.

Грипос е приятно място за плаж на Амулиани. Плажът не е много населен и е изключително чист.

Тук можете да намерите приятен бар и таверна.

Площта на Амулиани е около 4-5 километра. На острова може да видите много маслинови плантации и красиви цветни дръвчета.

Коментари: 0