Ръст на акциите, металите и австралийския долар

Неочакван спад на инфлацията в САЩ

Ръст на акциите, металите и австралийския долар
4241 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Изненадващото решение на Канадската централна банка да остави лихвите без промяна доведе до консолидация на пазара и свали щатския долар при теглене на печалби от хедж фондове. При текущите нива от 1.45 най-вероятно ще последва консолидация, тъй като това беше целта и на повечето банки.

Австралийският долар като че ли намери известна подкрепа около дъната от миналия септември и нарасна. Близка съпротива е 0.70, но риска от нови спадове не е отминал.

При евро/долар се формира фигура триъгълник, която ограничава търговията в 1.0870/1.0970 преди заседанието на ЕЦБ по-късно днес. Предстои скоро пробив на този рейндж.


Суровини

Избягването на рискови покупки помогна на златото да нарасне с над 1% при голяма волатилност.

Среброто получи подкрепа от растежа на златото. Съпротива е обаче 14.28 долара, а друга пречка е слабостта на индустриалните метали.

Избягването на рискове доведе до нови разпродажби на платината, чийто дискаунт спрямо златото е най-големия за последните 30 години.

Базовите метали подновиха спада си заради опасенията за забавяне на световния икономически растеж и изгледите за по-слабо търсене през 2016.

Петролът продължи да се срива като американския лек суров петрол достигна интрадневно дъно от 26.19 долара за барел. Разпродажбите на петрола водят до такива и при други активи, най-вече американските акции.  


Капиталови пазари

Слабостта в Азия вчера се пренесе и в Европа и Америка при силно търгувани обеми. Лошите корпоративни резултати и новата слабост на петрола допълнително увеличи паниката. Европейските индекси завършиха със загуби от 3% до 5%, а американските с около 2%. Акциите приближават навлизане в низходящ пазар (спад от 20% от върховете).

Подкрепи Economic.bg