Очаква се повишение на цената на тока на енергийната борса

В Унгария и Румъния цените са по-високи и варират между 50 и 60 евро

Очаква се повишение на цената на тока на енергийната борса
3839 ~ 1 мин. четене

Цената на тока търгуван през борсата се очаква да се вдигне и до достигне стойността, на която се продава на свободния пазар. Това каза председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев, цитиран от БНР.

През втория ден от началото на българската свободна енергийна борса цените останаха на нива под 50 лв за мегаватчас. На търговете, които провеждат държавните електроцентрали, определените от тях минимални цени са от 70-80 лева за мегаватчас. Това би трябвало да бъдат и цените, по които те да се продават на борсата, посочи Георгиев. През първия ден от старта на пазарната цена на тока средната му стойност за мегаватчас бе 44,05 лв.

По думите му, една от най-важните ползи от борсата предвид, че на нея не се търгува много голямо количество от електроенергията, е цените да бъдат референт за пазарните нива в една пазарна зона или в една страна.

Поради тази причина това отново потвърждава очакването, че цените на борсата трябва да се изравнят максимално с цените по двустранни договори, които са сега съществуващите.

Той обясни, че цените в съседните на България борси - Унгария и Румъния са по-високи и варират между 50 и 60 евро.

Подкрепи Economic.bg