Намаляват хората, които едва свързват двата края у нас

Бизнесът страда от липса на квалифицирани кадри

Намаляват хората, които едва свързват двата края у нас
572 ~ 1 мин. четене

Фактът, че българинът харчи повече за ток и парно, отколкото за храна, не е лош показател. Това означава, че намалява броят на хората в България, които едвам свързват двата края. Това заяви икономистът Владимир Каролев в сутрешния блок на БТВ.

По думите му при либерализацията на пазара на тока всеки, който доставя цена над пазарната, няма да може да го прави и ще се съобразява с пазарните цени. „Енергийната ни система има проблем и той е свързан с подписани дългосрочни договори. Ние сме една от държавите, които още през 2008 г. достигна изискванията за зелена енергия, въпреки високата цена на волтаичните системи“, обясни експертът.

Каролев подчерта, че Европа е клубът на богатите, а в международно сравнение България е към края на първата една трета от страните с високи доходи.

„Истинска бедност у нас има само за тези, които са трайно безработни. А те са трайно безработни, защото образованието и квалификацията им не са подходящи. Те обаче не правят нищо, за да си ги подобрят“, обясни икономистът.

„В София няма безработица, подобно е и в градове като Пловдив. Бизнесът страда от липсата на квалифицирани работници“, допълни още той. 

Подкрепи Economic.bg