Ръстът на инфлацията във Великобритания неочаквано се ускори

Правителството в Лондон ще продължи се стреми да я понижи на 2%

Ръстът на инфлацията във Великобритания неочаквано се ускори

Снимка: Pixabay

Ръстът на инфлацията във Великобритания се е ускорил през август, като причината е скок в цените на билетите за кино, компютърните игри, транспортните такси и облеклото.

Годишният ръст на потребителските цени се е ускорил от 2.5% през юли на 2.7% през август, става ясно от данни на британската статистическа служба, представени днес. Американската телевизия Bloomberg коментира, че ускоряването е неочаквано, защото анализаторите, участвали в нейно допитване, са прогнозирали забавяне с 0.1%.

Ръстът на инфлацията в страната се дължи основно на цените в развлекателния и културния сектор, които са нараснали с 3.6% - най-големият скок от 2010 г. насам. Компенсаторно е било движението на цените на мебелите и таксите на мобилните оператори.

Данните повдигат въпроса колко бързо британската инфлация ще се върне в границите, определени от правителството. Bank of England повиши лихвените проценти миналия месец, за да се справи с напрежението заради нарастващите цени и според някои икономисти инфлацията ще се забави до 2-процентната правителствена цел до края на годината.

Финансовите пазари не очакват повече вдигания на лихвите преди Обединеното кралство да напусне ЕС на 29 март 2019 г.,  като следващото повишение се очаква да е през месец май догодина. Всички тези прогнози обаче ще загубят тежестта си, ако Островът се отцепи от Блока без споразумение какви да са политическите и икономическите им отношения след Brexit.

Базисната инфлация през август е нараснала до 2.1%. Това е лоша новина за британските работници, чиито заплати все още с малко изпреварват темпа на ръст на инфлацията. Реалните заплати остават под равнището, на което са били преди финансовата криза.
Коментари: 0