Разплатени са над 70% от ОП „Транспорт”

За последната година са пуснати в експлоатация пет големи инфраструктурни проекта

Разплатени са над 70% от ОП „Транспорт”

До края на 2014 г. са разплатени около 1,5 млрд. евро на бенефициентите по Оперативна програма „Транспорт”, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски. Това представлява близо 71% от всички средства по програмата.

По време на годишния отчет за напредъка на програмата, стана ясно, че на този етап са рехабилитирани и изградени над 242 км. железопътни линии и повече от 140 км. автомагистрали са пуснати в експлоатация. Според министерството, за последната година са пуснати в експлоатация пет големи инфраструктурни проекта - жп отсечката Михайлово – Калояновец (10 км. двупътно трасе), жп гара Пазарджик, обходният път на Враца, пътят Кърджали – Подкова, както и Речният информационен център в град Русе.

За да не бъдат загубени средства по програмата, ще трябва да бъдат усвоени още около 600 млн. евро до края на годината, когато изтича крайният срок за допустимост на разходите.

Според зам.-ръководителя на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Галина Василева вече е договорен целият финансов ресурс на програмата. „През 2015 г. се очаква да бъдат пуснати в експлоатация 260 км жп линии и 125 км автомагистрали“, обобщи Галина Василева.

По думите й въпреки изоставането на автомагистрали Струма и Марица те ще бъдат успешно завършени преди края на годината. Изграждането на интермодален терминал в Пловдив и модернизацията на жп гарите в София и Бургас също се очаква да бъдат приключени навреме.

Изградени са 13 нови станции на столичното метро и 13 км нови метро линии, а изграждането на новите участъци върви с много добри темпове и основните строителни дейности по тях са вече приключили, каза Василева. Тя допълни, че след пускането на I и II етап от подземната железница, само за миналата година столичното метро е отчело 35 млн. пътувания.

Коментари: 0