Разработиха система за парола с картинки вместо букви

Системата гарантира запазването на сигурността на данните

Разработиха система за парола с картинки вместо букви
Група експерти по сигурността изобретиха алтернатива на паролата с букви и цифри, която хората използват в интернет. Идеята е вместо това да използваме масив от картинки и кодове, като учените твърдят, че системата ще е по-лесна от сегашната, предава Business Insider. 

Проектът е създаден от изследователи в Плимътския университет и е познат като GOTPass. Той е базиран на шаблонните пароли за отключване и заключване на Android и картинки и емотиконки. 

Когато потребителят иска да влезе в системата, се показват 16 различни илюстрации. Той трябва да избере две от тях. Натискане върху двете правилни икони генерира парола, която да осигури достъп до устройството. Всеки път тя е различна. Според учените проектът ще може да се използва изключително успешно за услуги като онлайн банкиране. Особеното тук е, че за разлика от сходни технологии, GOTPass не изисква използването на две независими устройства, а само на едно. Освен това тя е ефективен начин за запазване на сигурността на данните в 97% от случаите на хакерски атаки. По време на тестването хакери са опитали да разбият паролите само 23 пъти от общо 690, пише още бизнес изданието.
Коментари: 0