Разширеният Панамски канал вече е готов

Съоръжението струва близо 9 млрд. долара, китайски кораб първи ще премине през него

Разширеният Панамски канал вече е готов

След 9 години строителни дейности разширеният Панамски канал, който официално ще бъде открит на 26 юни, е готов да приема по-големи товарни кораби, съобщи консорциумът, изпълнил проекта, цитиран от AFP.

Инфраструктурата е готова за приемането на първия кораб, което показва, че функционира идеално, а ние продължаваме да изпълняваме всички задължения по договора, посочи Джузепе Куарта, главен изпълнителен директор на консорциума Grupo Unidos por el Canal (GUPC).

Направени са близо 2000 теста с над 300 различни сценария, като резултатите са показали, че Панамският канал функционира на световно равнище”.

Китайски кораб ще бъде първият, който ще мине през разширения канал на 26 юни.

Дейностите по разширяването на вековния канал, започнат от французи и довършен от САЩ, започнаха през 2007 г. Първоначално се предвиждаше разширяването да приключи преди 2 години, но работата по него бе затруднена от повишаване на разходите, трудови спорове и съдебни дела.

Първоначалният бюджет бе 5,25 млрд. долара, но вероятно е надхвърлен с 3,4 млрд. долара.

Панамският президент Хуан Карлос Варела ще ръководи церемонията по официалното откриване на разширения канал. Поканени са 70 държавни и правителствени ръководители.

Новоразширеният 80-километров канал ще може да се използва от доста по-големи контейнеровози от типа Неопанамакс (Neopanamax) или Ню панамакс (New Panamax), които превозват през канала близо 3 пъти повече контейнери от сегашните тип Панамакс.

Това ще означава, че годишните приходи на канала от такси за преминаване на контейнеровозите също ще се утроят спрямо сегашните 1 млрд. долара.

Коментари: 0