Регулаторът отхвърли всички жалби срещу тол системата

Три компании се обявиха срещу прекомерно краткия срок по поръчката

Регулаторът отхвърли всички жалби срещу тол системата
1788 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за пореден път отхвърли жалбите срещу обществената поръчка за изграждане на тол система и въвеждане на електронни винетки. Решението на регулатора подкрепя провеждането на търга на стойност 200 млн. лв. Преди месец три дружества подадоха жалби срещу краткия срок от 24 часа за подаване на оферти по обществената поръчка, което доведе до временното й спиране. 

Комисията оставя жалбите "Толлнет" АД, "Алтима България" ЕООД без уважение, а тази на "Ерба 96" ООД изобщо не е разглеждана. И трите дружества са чуждестранна собственост и имат опит в изграждането на подобни системи. КЗК започна производства само по две от жалбите - тези на "Толлнет" АД и "Алтима България" ЕООД. От регулаторът уточниха за Economic.bg, че по третата - на "Ерба 96" ООД, е имало нередности, които впоследствие не са били отстранени в посочения срок от комисията срок.

Чешката "Толлнет" АД не за първи път оспорва срокове за провеждане на процедурата, а сега се обявява против него, защото смята краткия срок за дискриминационен и целящ увреждане на равнопоставеността, и свободната конкуренция в процедурата. Дружеството смята, че срокът за подаване на оферти е трябвало да бъде 17 дни.

От своя страна "Алтима България" ЕООД изразява мнение, че възложителят, в лицето на АПИ, е нарушил принципите за провеждане на обществени поръчка, предведени в закона - публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.  В жалбата е посочено, че „в цялата история на Република България не е била изграждана тол отсечка, което означавало, че най-вероятно българско предприятие не е участвало в проект за изграждане на електронна система за събиране на ТОЛ такси“. Поради тази причини от пътната агенция е трябвало да предвидят, че потенциалните участници в процедурата са установени в други страни по света, като предвиденият срок за подготовка за участие от 24 часа е физически невъзможен. Един от аргументите е свързан с голямата банкова гаранция, която не е възможно да бъде осигурена в кратък срок.

Решението на регулатора е, че жалбите са неоснователни, а разноски по тях, в размер на 200 лв., трябва да бъдат платени от компаниите.

Сагата с провеждането на търга за новата тол система и електронните винетки продължава по един и същ начин повече от година, като това е петото временно спиране. Един от приоритетите на регионалният министър Николай Нанков е провеждането на обществената поръчка и въвеждането на системата в експлоатация.

Припомняме, че Нанков обяви, че юристите на регионалното министерство ще заведат дела срещу фирмите, които подават жалби срещу процедурите за избор на изпълнител на планираната тол система. Според него всички процедури са законосъобразни, а жалбоподателите целят бавене на процесите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg