Реставрират Божи гроб в Йерусалим

Възстановяването ще бъде завършено през 2017 г.

Реставрират Божи гроб в Йерусалим
4547 ~ 1 мин. четене

Основна реставрация ще бъде направена на Божи гроб в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим , това съобщават църковни служители. Работата може да започне веднага след православния Великден на 1 май.

Възстановяването е поверено на специалисти от Гърция и се очаква да бъде завършено в началото на 2017 година, но обектът ще остане отворен за посетители през това време.

Светилището стои под купола на църквата и е високо и широко няколко метра, но през последните десетилетия структурата се поддържа от метална рамка. Много части от мраморните плочи за се разрушили през последните години заради ежедневните посещения на хиляди поклонници и туристи. Но те ще бъдат старателно реставрирани през осемте месеца на работа.

Счупени или чупливи части ще бъдат заменени докато мраморните плочи, които могат да бъдат запазени, ще бъдат почистени, и структурата, които ги подкрепя, ще бъде засилена.

Работата ще се финансира от трите основни християнски деноминации на Божи гроб - православни, францисканци и арменци - както и публично и частно участие.

Светилището е построено в началото на 19 век върху мястото на пещерата, където се смята, че Исус е бил погребан.

Подкрепи Economic.bg