Reuters: Туристите предпочитат България пред Тунис, Турция и Египет

България е лятна дестинация, предоставяща сигурност

Reuters: Туристите предпочитат България пред Тунис, Турция и Египет
Автор: Кезим Медев

България представи своите черноморски курорти и красива природа тази година на туристическия панаир ITB в Берлин. Изглежда, че държавата ни ще привлече голям брой чуждестранни туристи, уплашени от терористичните действия в популярни дестинации като Египет и Тунис.

"Очакванията са толкова големи, че много хотелиери са загрижени за това, дали ще имат достатъчно легла", каза пред Reuters Пламен Бакалов, консул по икономическите въпроси в консулството на България във Франкфурт.

Атаките в туристическите забележителности, включително по тунизийския бряг и в Париж през изминалата година, снижиха доверието на туристите. Традиционно посещаваните дестинации Тунис и Египет отчитат огромен спад в резервациите за туристическия сезон. 

Друга предпоставка за голямото увеличение на интереса към България е, че в южната ни съседка Турция също се осъществиха серия от нападения от терористи, докато Гърция е на фронтовата линия на миграционния поток в Европа.

Търсените дестинации тази година ще са тези, които носят по-малък риск да станат мишена на терористични атаки като Испания, Португалия и България.

Туроператорът Suntours, базиран в българския черноморски град Варна, сподели, че летните резервации от Германия в момента са се повишили с 12% в сравнение с този период на миналата година. Очаква се също руските резервации да се увеличат с до 10-15 на сто.

Reuters посочва, че българският бряг е почти 380 км, осеян с прекрасни морски курорти, средновековни манастири и древни руини. България се предлага на туристическия пазар като идеална дестинация за семейни и приятелски почивки на ниски цени.

Коментари: 0