Ройтерс: Венецуела е изнесла още 8 тона злато от резервите си

Според източници на агенцията то ще бъде заменено за твърда валута за нуждите на изпадналата в криза страна

Ройтерс: Венецуела е изнесла още 8 тона злато от резервите си

Президентът Николас Мадуро

Снимка: БТА

1608 ~ 3 мин. четене
Миналата седмица Венецуела е изтеглила осем тона злато от трезорите на централната банка и се очаква социалистическата държава да продаде кюлчетата в чужбина, тъй като се стреми да повиши наличностите си в твърда валута, притисната от американските санкции. Това съобщи Ройтерс, като цитира свои източници от Каракас - законодател и правителствен източник.

С наложените от Вашингтон санкции, които задушават приходите от износа на държавната петролна компания PDVSA, все по-изолираната администрация на президента Николас Мадуро се реши на продажби на значителните златни резерви на Венецуела като един от източниците на чужда валута.

Правителственият източник заяви, че резервите на централната банка са паднали с 30 тона от началото на годината, преди американският президент Доналд Тръмп да затегне санкциите, оставяйки банката с около 100 тона в трезорите, на стойност над 4 млрд. долара.

При този темп на спад резервите на централната банка почти ще изчезнат до края на годината, оставяйки правителството на Мадуро в затруднение да плати за вноса на основни стоки.

Нито централната банка на Венецуела, нито министерството на информацията отговориха на исканията на Ройтерс за коментар по темата.

Администрацията на Тръмп обяви Венецуела за част от "тройката на тиранията" в Латинска Америка, включително правителствата в Куба и Никарагуа. Тя се опитва да прекъсне паричния поток към правителството на Мадуро, да насърчи несъгласие с въоръжените сили и да го отстрани от властта в страната, членка на ОПЕК.

Съединените щати и 50 други западни държави признаха лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела.

Гуайдо се позова на Конституцията през януари, за да поеме временно президентство, като каза, че преизбирането на Мадуро през май 2018 г. е било след фалшифициран вот. Мадуро нарече Гуайдо марионетка в САЩ и го обвини в сътрудничество с Вашингтон, за да саботира икономиката.

Депутатите от опозицията разкритикуваха компаниите, които купуват венецуелското злато или го държат като обезпечение за заеми, като казват, че те дават на Мадуро финансова помощ по време на икономическа и хуманитарна криза.

Освен резервите, държани от Централната банка в Каракас, Гуайдо се опитва да замрази банкови сметки и злато, притежавани от Венецуела в чужбина. Това включва 31 тона в Банката на Англия на стойност приблизително 1,3 млрд. долара.

Икономиката на Венецуела е в шестата си поредна година на рецесия, страда от хиперинфлация и недостиг на основни стоки като храни и лекарства. Мадуро облекчи ограниченията за чуждестранна валута тази година, но икономиката остава в отчаяна липса на твърда валута, необходима за внос на стоки.

Операцията от миналата седмица по изтегляне на златото се е състояла, докато в офисите на централната банка присъствали само високопоставени служители, като се има предвид, че повечето служители оставали и били вкъщи поради спиране на тока и недостиг на вода, които измъчват Венецуела през последния месец, разказват източниците на Ройтерс.

"Те преместиха златото, докато централната банка беше в режим на непредвидени обстоятелства", каза депутатът от опозицията Анхел Алварадо, добавяйки, че кюлчетата ще се продават в чужбина, въпреки че той не знае дестинацията.

Подобно количество злато беше извадено от трезорите на централната банка и през февруари, припомня агенцията.

През януари Вашингтон поиска от чуждестранните купувачи на злато да спрат да работят с венецуелското правителство. Това накара Венецуела да отмени планираната продажба на 29 тона злато на Обединените арабски емирства.

Но през февруари и март централната банка продължи да разрешава движението на злато, казва източникът от правителството, добавяйки, че банката се стреми да продава малки количества.

По-рано тази година инвестиционната компания Noor Capital от Абу Даби заяви, че е купила 3 тона злато от Венецуела на 21 януари, но няма да купи повече, докато ситуацията в страната не се стабилизира.

През март властите на Уганда заявиха, че разследват най-голямата златна рафинерия в страната за вноса на приблизително 7,4 тона злато - на стойност около 300 милиона долара - след като държавните медии съобщиха, че е можело да произхожда от Венецуела.
Коментари: 0