Британските депутати решиха Мей да поиска отсрочка за Brexit до 30 юни

Британските депутати решиха Мей да поиска отсрочка за Brexit до 30 юни

Мей посети днес Меркел и Макрон

Снимка: БТА

600 ~ 2 мин. четене
Британските депутати одобриха с голямо мнозинство предложението за упълномощаване на министър-председателя Тереза Мей да поиска отсрочване на Brexit до 30 юни. Решението, внесено от правителството, беше одобрено в Камарата на общините с 420 гласа „за“ и 110 „против“.

Това стана докато тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия да прокара в Парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит.

Преговорите с лейбъристката опозиция за излизане от безизходицата с Брекзит ще продължат след утрешната европейска среща на върха за Брекзит, съобщи правителството, с което излъчи сигнал, че засега няма резултат от преговорите, съобщи Франс прес.

Правителството нарече преговорите конструктивни и подчерта в комюнике, че "двете страни са се разбрали да се срещнат отново в четвъртък, след срещата", посветена на Брекзит.

По-рано днес Мей се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, а след това и с френския президент Еманюел Макрон с цел да договори ново отлагане на датата за излизане на Великобритания, която засега е предвидено да напусне на 12 април - този петък, без сделка, или на 22 май със сделка. Утре ЕС ще решава за ново удължаване на среща на върха.

Германската канцлерка Ангела Меркел смята за възможно британското напускане на Европейския съюз да бъде отложено до началото на 2020 г., според източници на ДПА. 

Меркел каза, че извънредната среща на върха на ЕС утре ще се фокусира върху т.нар. "флекстеншън" (flextension - гъвкаво продължаване - б.р.) на датата на британското напускане, казаха пред ДПА участници в срещата й с парламентарната група на нейния Християндемократически съюз.

ЕС е "в историческа ситуация", казала Меркел според тях. Организиран Брекзит - със споразумение - е в интерес на Германия, казала тя.

Канцлерката действа с презумпцията, че британските депутати ще приемат решението, което ще вземат утре европейските лидери в Брюксел, казаха германските депутати, участвали в срещата с нея. 

Според френското президентство обаче отлагане на Брекзит с една година би било твърде дълго. Това каза днес служител от президентството в Париж, цитиран от Ройтерс. Според него Лондон не трябва да преговаря за бъдещите отношения с ЕС, докато Великобритания остава в съюза.

В същото време ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс, изрази увереност, че френският лидер е отворен за идеята на Обединеното кралство да бъде предложено продължение на преговорите за Брекзит.

"Въпреки писанията в някои вестници, смятам, че Франция дори не помисля да наложи вето (върху отсрочка)", каза Варадкар пред ирландския парламент. Според него Макрон обаче искал това да бъде обвързано със строги условия: ако напуска, Лондон да не се меси във формирането на Общата селскостопанска политика на ЕС, на бюджета на съюза и в избирането на новия председател на Европейската комисия.
Коментари: 0