Роумингът след Brexit ще струва на британския бизнесмен £778 на месец

Страната ще напусне единния цифров пазар при напускането на ЕС

Роумингът след Brexit ще струва на британския бизнесмен £778 на месец
Връщането на таксите за роуминг след Brexit ще струва на британските бизнесмени, които посещават ЕС, до 778 лири на месец, показват нови изследвания, цитирани от "Индипендънт".

Таксите за използване на данни в роуминг в рамките на ЕС, подложени на споразумение от Брюксел през юни миналата година, ще бъдат върнати, след като Тереза Мей съобщи, че Великобритания ще напусне "единния цифров пазар".

Сега служителите на Камарата на общините са помогнали за изчисляване на финансовия удар за бизнес пътниците, ако цените се върнат на нивото преди премахването на таксите за роуминг.

Изследването показва допълнителната сметка от 195 паунда, ако чуждестранни мобилни компании използват новата си възможност да увеличат цената за местните фирми за използването на мрежите.
Но допълнителните такси се повишават до £778, ако тези местни мобилни оператори увеличат разходите за своите клиенти до максимално допустимото.

Групата "Най-доброто за Великобритания" (The Best for Britain), която прави проучването с помощта на библиотеката на Камарата на общините, заяви, че то показва ясно как "изплува реалността на решението Великобритания да напусне Европейския съюз".

Средно за едноседмично пътуване един британец използва 4,5 гигабайта данни, изпращайки стотици имейли, провеждайки видеоконферентни разговори и споделяйки в социалните мрежи. 

"Цената на т.нар. "твърд Brexit" за британските пътници става все по-ясна", казва Алекс Собел, депутат от лейбъристите и поддръжник на анти-Brexit в групата "Най-доброто за Великобритания".

Правителството призна, че ще трябва да сключи специална сделка с ЕС, за да избегне връщането на таксите за роуминг след Brexit.

Предполага се, че това ще бъде трудно за постигане, когато страната е извън цифровия единен пазар, чиято цел е да се премахнат цифровите регулаторни бариери между държавите-членки на ЕС, включително телефонните такси.

Комисия от депутати, която подробно изучава регламентите на ЕС, твърди, че за мобилните оператори ще бъде невъзможно да избегнат повторно внасяне на такси, тъй като оперативните им разходи се повишават рязко.

Освен това еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви пред Европейския парламент, че самостоятелното споразумение за роуминг между Великобритания и ЕС би било в нарушение на правилата на Световната търговска организация.

Премиерът Тереза Мей има за цел да сключи широкообхватно споразумение за свободна търговия с ЕС след Brexit, но досега такова споразумение не съдържа правила за таксите за роуминг.

Британското министерство на културата, медиите и спорта заяви, че два оператора - Vodafone и Three - вече са се ангажирали публично да не налагат такси за роуминг след Brexit.

Но признава: "Споразуменията за мобилен роуминг ще бъдат обект на преговори. Но бъдещо партньорство между Обединеното кралство и ЕС очевидно е в интерес на двете страни ".

Засега не е ясно дали таксите за роуминг ще бъдат възстановени още през следващия март, когато ще се случи излизането на Великобритания от ЕС, или в края на планирания 21-месечен преходен период, като се има предвид, че Великобритания ще остане в рамките на единния пазар междувременно.

Единствените държави извън ЕС, които нямат такси за роуминг, са тези - като Норвегия и Исландия, които са част от единния пазар.
Коментари: 0