Рухани към Тръмп: Времето на стените отмина

Множество иранци няма да могат да посещават свои роднини в САЩ след забраната на Тръмп

Рухани към Тръмп: Времето на стените отмина
3770 ~ 2 мин. четене

Иранският президент Хасан Рухани разкритикува, без да го назовава по име, американския държавен глава Доналд Тръмп, като каза, че е „отминало“ времето да се градят стени между различните страни, предаде AFP.

Рохани обаче не реагира директно на решението на Тръмп да забрани за 3 месеца влизането в САЩ на гражданите на 7 мюсюлмански държави, включително иранци.

„Днес вече не е време да се градят стени между нациите. Те (американските ръководители) са забравили, че Берлинската стена се срина преди доста години“, заяви Рухани в изявление, излъчено от иранската държавна телевизия.

„Стените между народите трябва да се премахнат. Днешният свят не е свят, в който се подсилват различията между нациите“, добави той.

В сряда президентът Тръмп подписа указ за изграждане на стена по дългата граница между САЩ и Мексико, изпълнявайки най-впечатляващото си предизборно обещание. В петък той забрани с друг указ за 3 месеца влизането в САЩ на хора от 7 мюсюлмански държави – Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

Изключение се предвижда за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации.

Президентският указ също така прекратява за 4 месеца всякакво приемане на бежанци в САЩ. Той замразява изпълнението на приетата м.г. при администрацията на президента Барак Обама програма, по която в САЩ бяха приети около 85 хил. бежанци, пострадали от войни, политически репресии, град и религиозни вражди. Рухани не коментира този указ.

Иран и САЩ не поддържат дипломатически връзки вече над 37 години, но в Щатите живеят близо 1 млн. иранци според официална оценка на Техеран. Това е най-голямата иранска диаспора; мнозина иранци пътуват освен това всяка година до САЩ, за да се видят с роднини.

Рохани говори на международна конференция за туризма, където заяви, че откакто е подписал ядреното споразумение с великите сили през 2015 г., Иран „е отворил вратите си за туристи от чужбина“.

Коментари: 0