Румъния задължи веригите да предлагат 51% местни храни

Законът беше приет с 293 гласа \"за\" и нито един глас \"против\"

Румъния задължи веригите да предлагат 51% местни храни

Камарата на депутатите в румънския парламент одобри закон, който задължава хипермаркетите да продават най-малко 51% произведени в Румъния хранителни стоки като месо, плодове, яйца и зеленчуци, съобщиха румънските медии, пише БТА.

Законът, който беше приет с 293 гласа "за" и нито един глас "против" в 378-местната Камара на депутатите, предстои да бъде обнародван от президента.

Асошиейтед прес отбелязва, че изискването ще се прилага само за магазините за хранителни стоки, които имат оборот от над 2 милиона евро годишно.

Хипермаркетите, които нарушат закона, може да бъдат глобени между 100 000 и 150 000 леи (25 000-38 000 долара), а при неколкократно нарушаване могат да бъдат затворени.

Депутатът Марин Антон, инициатор на закона, заяви, че както румънските производители, така и потребителите ще имат полза от нормативния акт. "Това означава, че румънските потребители ще имат пресни и здравословни румънски продукти за консумация", подчерта Антон.

От своя страна лидерът на групата на депутатите от Социалдемократическата партия Пъслару отбеляза, че законът е бил приет с огромно мнозинство и поздрави колегите си за това гласуване.

"Днес гласувахме един изключително важен закон, закон, чакан от цяла Румъния", посочи той.

Асоциацията на търговците на дребно (AMRCR) веднага реагира с декларация, в която заявява, че законът ще се отрази на потребителите, които няма да са в състояние вече да решават какво да купуват. "Това се решава на политическо ниво, а не от потребителите", казва се в документа.

"Обществеността беше умишлено подведена, като се прибегна до едно от най-красивите чувства на румънците, а именно патриотизма", пише в прессъобщението на AMRCR. "Очевидно е, че вотът беше срещу големите търговци на дребно", допълва се в декларацията.

"Законът ще доведе до по-високи цени и до инфлационна спирала, която едва ли е управляема", заявяват и представители на търговците на дребно.

Коментари: 0