Румен Радев: България с амбиция за регионален център на UNICEF

Дигитализацията е една от важните теми при предстоящото европредседателство, както и при преговорите за сътрудничество между страната и UNICEF

Румен Радев: България с амбиция за регионален център на UNICEF
България има амбицията да се превърне в регионален център на УНИЦЕФ и да сподели своя опит за защита на правата на децата в държавите от Централна и Източна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Мария Хесус Конде.

Събитието се проведе по повод Световния ден на детето, обявен от ООН през 1954 г. По време на срещата акцент в разговора са напредъка на страната по отношение на процеса по деинституционализация на социалните услуги за деца, лишени от родителска грижа, осигуряването на приобщаващо образование, ранното детско развитие, детското правосъдие и други мерки за защита на правата на децата през изминалите десет години, съобщават от пресцентъра на „Дондуков“ 2. 

Мария Хесус Конде представи новата Програма за партньорство между УНИЦЕФ и Правителството на Република България и сподели, че през месец януари 2018 г. ще бъде одобрен план за действие за изпълнението и.

Обща е и оценката за важната роля на общуването в интернет и социалните мрежи като част от процеса на социализация на децата. За това се изисква и адекватно законодателство и ефективно наказателно преследване на хората, които използват интернет за извършването на престъпления срещу деца и младежи. Дигитализацията е една от важните теми на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и тази тема ще бъде във фокуса на сътрудничеството на страната и УНИЦЕФ, подчерта държавният глава.
Коментари: 0