Русия и Саудитска Арабия очертаха историческа петролна сделка

Производството на петрол може да спадне с 15%, а окончателното решение се очаква днес

Русия и Саудитска Арабия очертаха историческа петролна сделка

Снимка: Unsplash

2357 ~ 4 мин. четене

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, сред които и Русия (т,нар. ОПЕК+), очертаха плановете за намаляване на добива на нефт на срещата си в четвъртък, предава Reuters. Според заключенията от преговорите снощи се очаква добивът да бъде намален с повече от 20%, като САЩ и други производители следва да се присъединят към усилията на ОПЕК+ за подкрепа на цените на „черното злато“.

Дискусията между енергийните министри продължава и в петък, като в нея вече ще се включат всички от Г-20. Окончателното споразумение обаче зависи от готовността на Мексико да подпише пакта. Страната отказа да намали добива си, както бе поискано от нея по време на разговорите.

В публикация в Twitter, малко след напускането на срещата, министърът на енергетиката на Мексико Росио Нале Гарсия заяви, че нацията е готова да намали продукцията си със 100 хил. барела на ден, което е много по-малко от 400-те хил. барела, предложени от групата, а също така иска да е от по-висока базова стойност.

Планираните ограничения на производството на ОПЕК+ възлизат на 10 млн. барела на ден, което представлява 10% от световните доставки. Съкращение на други 5 млн. барела на ден се очаква да дойдат от държавите извън ОПЕК+, които също да помогнат за справяне с най-дълбоката петролна рецесия от десетилетия.

Глобалното търсене на гориво се понижи с около 30 млн. барела на ден - 30% от глобалните доставки, тъй като мерките за борба с коронавируса включваха намаляване на използването на превозни средства, самолетни полети и ограничаването на икономическата активност.

Безпрецедентното намаление от 15 млн. барела на ден все още няма да съкрати достатъчно от производството на суровината, за да се спре бързото запълване на световните складове за съхранение. Доналд Тръмп, който заяви, че производството на САЩ вече намалява поради ниските цени, предупреди Рияд, че може да се изправи срещу санкции и тарифи за петрола си, ако не намали достатъчно производството си. Тръмп се опитва да помогне на американската петролна индустрия, чиито по-високи разходи производство я поставят в трудна ситуация предвид ниските цени на пазара.

Длъжностни лица от Организацията на страните износители на петрол и Русия заявиха, че мащабът на кризата изисква участието на всички производители.

"Очакваме други производители извън клуба на ОПЕК+ да се присъединят към мерките, които могат да се решат по време на срещата на Г-20", заяви пред Reuters ръководителят на руският суверенен фонд и един от най-добрите московски преговарящи за петрола Кирил Дмитриев.

Цените на нефта се сринаха с близо две трети от началото на годината, като за последните десет дни успяха да възстановят част от загубите си. Все пак европейският петрол сорт Брент се търгува на близо два пъти по-ниска цена в момента от тази в края на 2019 г., а само вчера загуби 4.1% от стойността си.

При успех на сделката днес, ОПЕК+ ще намали продукцията си с 10 млн. барела за месеците май и юни. Всички членове на картела са готови да свият продукцията си с около 23%, като това за Саудитска Арабия и Русия означава намаляване на добива с 2.5 млн. барела на ден, а за Ирак - с над 1 млн. барела на ден.

Според плановете на ОПЕК+ добивът ще бъде намален до края на годината, като след юли размерът на свиването ще бъде с 8 млн. барела на ден, а от януари до април 2021 г. - с 6 млн. барела на ден.

Преди старта на преговорите Москва и Рияд спориха за нивото на производство, от което да изчисляват намаленията, след като Саудитска Арабия повиши доставките си през април до рекордните 12.3 млн. барела на ден, а през март размерът им бе под 10 млн. барела на ден. Междувременно руската продукция също нарасна до 11.3 млн. барела на ден.

В крайна сметка документите от срещата показват, че съкращенията ще бъдат направени на база 11 млн. барела на ден и за двете страни.

„Успяхме да преодолеем различията. Това ще бъде много важна сделка. Това ще позволи на петролния пазар да тръгне по пътя на възстановяването “, заяви Дмитриев, който миналия месец беше първият служител, предложил сделка, включваща членове, различни от ОПЕК+.

Съединените щати, чието производство нарасна, за да надмине саудитската и руската продукция, бяха поканени на разговорите на ОПЕК+ в четвъртък, но не стана ясно дали са се присъединили към видеоконференцията. Бразилия, Норвегия и Канада също бяха поканени.

Американските служители вече заявиха, че производството на САЩ ще спадне естествено за две години, но засега не се ангажира с никакви съкращения.

Като знак, че ОПЕК+ се затруднява да спечели по-широка подкрепа, основната петролна провинция Алберта в Канада заяви, че продукцията им също вече е спаднала естествено. Провинцията разкри, че подкрепя идеята на САЩ за тарифите върху вноса на суров нефт от страните от ОПЕК+.

Подкрепи Economic.bg